Zariaďte si dom v štýle hygge

So slovom „hygge“ ste sa už pravdepodobne stretli. Tak, ako je tomu pri každej novinke, spočiatku nie každý vie, čo vlastne znamená. Odkiaľ pochádza tento životný štýl a ako si v ňom zariadiť dom, sa dozviete v našom článku.

 

Čo je podstatou hygge?

Hygge by sa dalo v skratke popísať ako „užívanie si jednoduchých životných radostí“. Pri navrhovaní interiéru sa preto dbá o vytváranie pokojných, nerušivých priestorov bez neporiadku. Neporiadok môže totiž spôsobovať stres. Ten uberá z pokojného života a radosti, ktoré sa tento dánsky životný štýl snaží docieliť.

 

Hlavné zásady pri zariaďovaní priestorov

Pri zariaďovaní interiéru v štýle hygge postačí dbať o niekoľko zásad, ktoré vám pomôžu jeho jedinečnú atmosféru vytvoriť aj u vás doma.

 

Neutrálne farby

Keďže je princípom hygge vytváranie harmonických priestorov, farby vašej domácnosti by nemali pôsobiť priťažujúco a príliš sýto. Preto si radšej voľte farby ako sú jemná sivá, hnedá alebo krémová. Takto dosiahnete komfortný priestor, ktorý radi navštívia aj vaši hostia.

 

Sviečky

Niet divu, že Dáni zapaľujú najviac sviečok na človeka z celej Európy. Mnohým totiž pripomínajú krásne chvíle s knihou v ruke, či relaxačný kúpeľ. Svetlo horiacich sviečok nahradíte umelým svetlom len ťažko, aj preto by rozhodne nemali pri zariaďovaní izieb chýbať.

 

Krb

Ďalším charakteristickým a neodmysliteľným znakom hygge je krb. Reprezentuje teplo, súdržnosť a výborne sa pri ňom trávi čas s rodinou a priateľmi. Neváhajte ich k vám zavolať, pretože tak si váš krb užijete na maximum.

 

Štruktúry

Prírodné materiály ako vlna alebo drevo dodajú domovu útulnosť a bude vďaka nim vyzerať zaujímavejšie. Ak chcete pridať trochu farby, veľmi dobre poslúžia rôzne živé a sušené kvety.

 

Kúpele

Ako doma vytvoriť vlastné kúpele? Nie je to také zložité, ako sa na prvý pohľad zdá. Stačí, že si navrhnete kúpeľňu tak, aby neslúžila len na rýchlu sprchu, ale aj na oddych. Sprchový kút s masážnymi tryskami alebo priestranná vaňa urobia v tejto miestnosti doslova zázrak. Neopomenuteľné sú skryté priestory na ukrytie neporiadku a všade prítomné sviečky. Aby ste dosiahli ešte upokojujúcejší dizajn, investujte do kvalitného a pohodlného županu.

 

Posteľ

Životný štýl hygge podporuje dlhšie vylihovanie v posteli. Aj z tohto dôvodu treba myslieť na nákup kvalitného matraca, roštu a rámu postele. Nielen že sa v nej dobre vyspíte, ale si v nej môžete kedykoľvek vychutnať aj raňajky. Svoje kráľovstvo môžete obohatiť o hromadu vankúšov a deku. Nebezpečenstvo tohto pohodlia spočíva len v tom, že sa vám ráno nebude chcieť odísť do práce.

 

Kútik s výhľadom

Podľa štýlu hygge by sa mal v každej domácnosti nachádzať kútik s oknom a výhľadom na okolitú prírodu. Takéto miesto obyčajne slúži na kratší poobedný odpočinok, čítanie či načerpanie energie na zbytok dňa.

 

Ohnisko v záhrade

Mnoho ľudí si asociuje hygge len s chladnými mesiacmi, čo rozhodne neplatí. Bez ohľadu na ročné obdobie môžete v záhrade tráviť čas pri ohni. V zime si pri ňom vychutnáte varené víno, či horúcu čokoládu a v lete ich môžete zameniť za opekanie.

admin

Webstránka:

www.moderne-domy.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@moderne-domy.sk